AK Triglav Kranj AK Triglav Kranj AK Triglav Kranj

PREMINIL JE KRANJSKI ČUDEŽNI DEČEK SKOKA V VIŠINO POLDE MILEKNa božični večer se je sklenila življenjska pot čudežnega dečka kranjske in slovenske atletike Poldeta Mileka. Njegov neverjeten vzpon med svetovno elito skakalcev v višino je bil navdih za številne generacije atletov AK Triglav. Bil je državni rekorder v skoku v višino ter kot edini Slovenec v dresu jugoslovanske reprezentance tudi udeleženec prelomnih poletnih olimpijskih iger v Mexicu cityu leta 1968. Njegov športni talent je žal ustavila poškodba meniskusa in ga prisila v predčasen zaključek kratke, a zelo bogate športne poti.

 

Polde Milek se je rodil 4. novembra 1948 v Ljubljani. K atletiki ga je pritegnil prvi poklicni trener AK Triglav, profesor Peter Kukovica, leta 1963. Po treh letih treninga je leta 1966 stopil na svetovni atletski parket, ko je kot prvi kranjski atlet preskočil mejo dveh metrov in z rezultatom 203 cm zasedel izjemno 6. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu v Odesi.

 

V olimpijskem letu 1968 se je kot mladinski državni rekorder vztrajno približeval državnemu rekordu v skoku v višino. Bil je tretji na sredozemskih igrah in drugi na balkanskih igrah. Na državnem prvenstvu je s preskočenimi 213 cm postal državni rekorder in prvak in si kot devetnajstletnik izboril nastop na olimpijskih igrah v mehiški prestolnici. Žal na igre ni odpotoval kot zmagovalec državnega prvenstva s svojim trenerjem. Na zadnjem treningu pred kvalifikacijami v skoku v višino je preskočil 216 cm. Ta skok mu je pobral toliko moči, da naslednji dan ni uspel preskočiti kvalifikacijske višine 206 cm. S preskočenimi 200 cm je tako zasedel 33. mesto na tem največjem športnem tekmovanju.

 

Leto kasneje ga je od atletskih stez oddaljila poškodba miniskusa. Po operaciji se je vrnil na atletske steze kot skakalec v daljino in v troskoku.

 

Po zaključeni športni karieri se je kot univerzitetno diplomirani strojni inženir zaposlil v kranjski Savi.

 

Športno izjemnost Poldeta Mileka ilustrira podatek, da so kranjski atleti čakali nadaljnjih 32 let na naslednji nastop kranjskega atleta na poletnih olimpijskih Igrah. V avstralskem Sidneyu je izjemno nastopila Brigita Langerholc v teku na 800 m in zasedla 4. mesto.

 

Osebni rekordi: višina 213 cm, troskok: 15,03 cm, daljina 749 cm.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_QFitkO1Q2A

 

Polde Milek

 

Atletski klub Triglav Kranj

 

 

KAJ NUDIMO V ATLETSKI ŠOLI

Program vadbe je prilagojen starosti otroka in sicer prehaja skozi igro do resne atletske vadbe. Pri vseh pa je osnovni poudarek na celovitem razvoju psiho-motoričnih sposobnosti. Otrok bo med drugim pri naši vadbi pridobil osnovna znanja tehnik vseh atletskih disciplin. Vadba otroka je organizirana pod strokovnim vodstvom naših vaditeljev in sicer dvakrat tedensko po 60 minut za otroke od 4-6 let in trikrat tedensko po 60 min za otroke od 6 let dalje. Skozi igro bomo razvijali osnovne motorične sposobnosti otroka. Od 12 let dalje pa velja individualni program, kar pomeni da se začne višja stopnja učenja atletike in spoznavanje vseh atletskih disciplin. Njihovi treningi praktično že pomenijo začetek vrhunske atletike.

PROGRAM DELA V ATLETSKI ŠOLI

Atletska šola skuša otroke ozavestiti o pomenu fizične aktivnosti pri njihovem duševnem in telesnem razvoju ter jim tako približalti šport kot potrebo in ne kot obveznost. Ker je samo najboljše dovolj dobro za naše otroke smo poskrbeli, da so tudi naši vaditelji temu primerno usposobljeni Posebna izobraževanja atletskih disciplin pa vodijo strokovni trenerji, ki poznajo najsodobnejše tehnike in metode treninga.

 

VPIS V ATLETSKO ŠOLO

Telefon: 04 236 68 39   GSM: 040 991 122   Fax: 04 236 68 39